Categorie:

 

Verzetsman

 
 

Naam:

 

Dirk Bernardus Streefkerk

 
 

Geboren:

 

12 juni 1918

 
 

Overleden:

 

1 april 1998

 
 

Graf:

 

D39

 
         
 

Bijzonderheden:

Dirk Streefkerk werd geboren op een boerderij achter in de Hellingstraat in Muiden. Zijn beide ouders overleden kort na elkaar in 1924. Dirk woonde van zijn 6 e tot zijn 13 e jaar bij familie in Harmelen. Daarna verhuisde hij naar de boerderij van zijn oom Hendrik Streefkerk in de Weesperstraat in Muiden, waar hij ook in de Tweede Wereldoorlog woonde. In augustus 1939 werkte hij op kruitfabriek De Krijgsman in Muiden toen de mobilisatie begon.

In 1942 werd hij benaderd door Hillebrand, een van de plaatselijke politieagenten. Deze vroeg hem of hij er wat voor voelde om mee te doen met de verzetsgroep van Joh. Rozendaal. Verbaasd dat de politie zich hiermee inliet stemde hij toe en werd zo lid van de LKP, de Landelijke Knokploeg.

In september 1944 lieten ze bij Weesp een munitietrein ontsporen door explosieven te plaatsen. De brug mocht niet instorten, maar moest zodanig beschadigd worden dat er geen treinen meer over konden rijden. Na veel problemen ging het explosief af, maar de Duitsers goten beton in de H-balken, zodat de treinen toch konden rijden.

Een andere actie was het plaatsen van zogenaamde bandenbommen, op de Oude Papenlaan. Een colonne Duitse voertuigen werd voorafgegaan door een motor met zijspan. De bom ging af en de Duitsers begonnen meteen te schieten. Streefkerk vluchtte via sloten en riet terug naar Muiden en klom bemodderd via een touw naar zijn kamer, want ze hadden op de boerderij ook ingekwartierde Duitsers in huis.

Streefkerk heeft ook meegedaan aan het (ver)bergen van wapens die in de Noordpolder op het land van Heidra werden gedropt. Ze werden in zijn schuur in de Singelstraat opgeborgen, maar moesten hals over kop verplaatst worden naar een bergplaats onder de vloer van de kerk daar tegenover, toen de Duitsers de schuur vorderden. Aan het eind van de oorlog zat hij een poos ondergedoken op een schip in het Naardermeer.

 
         
   
 
Het persoonsbewijs van Dirk Streefkerk.