Categorie:

 

Verzetsman

 
 

Naam:

 

Jacob (Jaap) Schulp

 
 

Geboren:

 

5 januari 1921 in Muiden

 
 

Overleden:

 

25 mei 1971

 
 

Graf:

 

Niet meer aanwezig.

 
         
 

Bijzonderheden: Jaap Schulp werd al in mei 1940, kort na de Nederlandse capitulatie, lid van Geuzenkring ’t Gooi. Hij werd er ondercommandant. Het was een van de allereerste verzetsorganisaties in Nederland. Na de oorlog bleek dat hij had deelgenomen aan het opsporen en transporteren van wapens, het verspreiden van pamfletten en het plegen van sabotage en vernielingen aan voertuigen van de Duitse Wehrmacht.

Hij werkte bij Geesink in Weesp als bankwerker. In november 1940 werden de belangrijkste leiders van de Geuzen gearresteerd, maar toch ging het verzetswerk door, zij het in mindere mate. Op 15 september 1941 werd Jaap Schulp in opdracht van de Duitsers door politieman Schouwenaar, zijn buurman nota bene, van huis gehaald en gearresteerd. Schulp verzette zich niet omdat hij bang was dat zijn vader anders meegenomen zou worden.

Hij werd lopend naar het gemeentehuis gebracht en van daar met een auto naar de gevangenis aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Daar werd hij verhoord. Na twee of drie weken werd hij met een getraliede wagen overgebracht naar Kamp Amersfoort. Onderweg passeerden ze de Vechtbrug bij Muiden. Schulp verbleef enkele weken in het “Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort.” Over die periode zijn vrijwel geen bijzonderheden bekend.

Er zaten tot 1943 voornamelijk politieke gevangenen en Joden. In november 1941 kwam Jacob in concentratiekamp Buchenwald bij Weimar aan. Daar bleef hij, tot op 11 april 1945 de gevangenen de SS-bewakers wisten te overmeesteren en de macht overnamen tot de Amerikanen kwamen.

Voor korte tijd was hij overgebracht geweest naar het vernietigingskamp Majdanek in Polen, maar op de een of andere manier keerde hij terug naar Buchenwald. Schulp moest in de steengroeve werken, waar de omstandigheden onmenselijk zwaar waren. De stenen moesten in looppas worden gedragen.

Hij slaagde er in, om een 3 of 4-jarig zigeunerjongetje dat op weg was naar het crematorium, te redden en te verbergen. Samen met hem reisde hij terug naar Nederland, waar ze in Eindhoven gescheiden werden. De jongen heette Eduard Meyer. De familie Schulp heeft pas vele jaren later, nadat zowel Jacob als Eduard overleden waren, de familie Meyer op kunnen sporen. Men heeft nu nog altijd contact.

 
         
   
 
Voor de barak in Buchenwald, na de bevrijding in april 1945.