E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

 

KALENDA AMUDA HISTORIA 2010

SOUVENIR VAN MUIDEN

 

INLEIDING

Per 1 januari 2011 moeten Muiden (en Muiderberg), Naarden, Bussum en Weesp opgaan in één nieuwe gemeente Naardermeer. Althans, als het Kabinet Balkenende zijn zin krijgt en de Tweede Kamer instemt met de fusieplannen. Bussum wil niet, maar moet wel omdat men vindt dat de drie andere gemeenten samen te klein zijn. Of het zover komt is nog maar de vraag, maar er zal ongetwijfeld iets gaan veranderen. Misschien wordt dit dus het laatste jaar dat Muiden zelfstandig is. Daarom biedt het HAM u deze keer een Kalenda aan met oude prenten van Muiden, als souvenir voor de toekomst.

Op de voorpagina ziet u de oudste afbeelding van Muiden; de kaart die Jacob van Deventer in opdracht van de Spaanse koning maakte in 1560. Muiden was toen nog maar heel klein en had nauwelijks verdedigingswerken. In januari is er een stukje te zien van de kaart van Lucas Jansz. Sink uit 1619, die de in 1577 aangelegde fortificaties toont. De kaart van Boxhorn uit 1632 is nog wat gedetailleerder, zoals we zien in februari. In maart zien we een kaart van een deel van de polders rond Muiden in 1702. Floris de Vijfde was de man die het Muiderslot omstreeks 1280 liet bouwen. Bij april staat een prent van hem in vol ornaat. Op de ingekleurde prent van Claes Jansz. Visscher uit 1617, bij de maand mei, is het slot te zien met teksten in het Duits en het Latijn. De moord op Floris in 1296 vormt in juni de afsluiting van dit drieluik. De andere grote man van het slot is natuurlijk de schrijver en dichter P.C. Hooft. Hij was oa baljuw van “Goeilandt”en sprak recht onder het motto “Omnibus idem”(voor allen gelijk). Na de maand juli is er in augustus weer een prent met Muiden dat onder water stond in 1672, om de Fransen tegen te houden. In 1787 kwamen de Pruisen Muiden belegeren en dat is te zien in de maanden september en oktober. In november beschrijft L. van Ollefen Muiden in 1793. In een ovale prent zien we de Vecht ter hoogte van het huidige viaduct. Aan het eind van het jaar, in december, is er een prent van Muiden, tesamen met Weesp, Diemen en een stukje van Amsterdam, uit 1749.

Op deze pagina ziet men een deel van een stafkaart uit 1905, waar drie van de vier beoogde fusiepartners op staan. Dat Bussum ontbreekt is wellicht symbolisch. Het Naardermeer was toen drooggelegd. Ergens midden in het meer ligt de grens van Muiden, Naarden en Weesp. De nieuwe naam voor de fusiegemeente ligt dus voor de hand, hoewel “Hooftstad” of wellicht ook “Keveren”(een buurtschap waar de Keverdijksepolder naar vernoemd is) hadden gekund.

Op de achterkant tenslotte nog wat overgebleven prenten en de nodige gegevens.

Ik wens u veel plezier met deze Kalenda. Wees zuinig op dit souvenir van Muiden.

 

Guus Kroon.

 

Wilt u de Kalenda Amuda Historia 2006 bestellen? Dat kan door:

a. Guus Kroon een kaartje te sturen of in de bus te gooien op Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden

b. Op te bellen naar het Historisch Archief Muiden : tel. 0294.264922

c. Een e-mail te sturen naar het Ham via ham.muiden@planet.nl

 

De oudste kaart van Muiden, Jacob van Deventer 1560.

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...