![]() |
E-mail: guus@ham-muiden.nl |
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922 |
Special |
![]() |
HET GEMAAL VAN MUSSERTReeds driekwart eeuw had men in Muiden en omgeving problemen met de afwatering van de Vecht. Als de Zuiderzee een hoge vloedstand had en bij ongunstige wind de sluisdeuren dichtdrukte kon de Vecht zijn water niet kwijt. Als er in die periode dan ook nog eens door hevige regenval een grote aanvoer was, kon dit leiden tot overstromingen. Om hier een eind aan te maken werden er plannen gemaakt, maar pas in 1930 kwam het eindelijk tot de bouw van een gemaal in Muiden. Het elektrisch aangedreven gemaal kostte met inbegrip van de hoogspanningsaansluiting en inrichting fl 221.00,-. Volgens de provinciale verslagen heeft het in 1930 en 1931 in totaal 165 uur met één pomp en 167 uur met beide pompen gewerkt. Na het gereedkomen van de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 heeft het gemaal geen dienst meer gedaan. Bouwer was ingenieur Anton Mussert, de latere leider van de Nationaal Socialistische Beweging. Mussert was in 1927 in dienst getreden bij de Provinciale Waterstaat te Utrecht als hoofdingenieur. Met Cornelis van Geelkerken, die werkte bij de Utrechtse Provinciale Griffie, richtte hij in 1931 de NSB op. In mei 1934 werd hij, wegens het ambtenarenverbod om lid te zijn van de NSB, ontslagen als hoofdingenieur. Volgens de schrijvers van het boek “Mussert als ingenieur” (Uitgegeven door de NSB-uitgeverij Nenasu in Utrecht, 1944) strookte de bouw van het gemaal, even voor de afsluiting van de Zuiderzee, niet met de inzichten van Mussert. Het gemaal is in 1941 afgebroken. Na de oorlog werd de sluis weer in de oude toestand hersteld. Het HAM kreeg onlangs van de Muider Paul Wink een serie foto’s aangeboden van de bouw van het gemaal. Op de volgende pagina’s ziet u hiervan een verslag, aangevuld met andere beelden uit het archief van het HAM.
Corrie Bijl, Hettie Heynis, Annie Heynis, Nellie Heynis en Hennie Bijl op de Sluisbrug in de jaren dertig. Op de achtergrond het gemaal. (Collecte HAM)
Let op de afmetingen van de mensen in verhouding tot de buizen. De diverse onderdelen van het gemaal worden met hijskranen op hun plaats gehesen. (Collectie Paul Wink)
Door de werking van het gemaal zijn er verschillende planken van de sluisvloer losgeraakt. De fa. gebr. Hardenberg onderzocht met duikers de toestand van de sluisvloer. (Foto rechtsboven, Collectie HAM). |