Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 
De Sluiz is jarig! In de zomer van 1989 verscheen de eerste aflevering van De Sluiz. Na twintig jaar is dit blad nog steeds springlevend. Daarom deze driedubbeldikke jubileum- en zomerspecial over de Rabo-bank, de Muiderbrug ( Merwedebrug) en de 70e herdenking van de Mobilisatie in september aanstaande.juni/juli   2009

DE RABOBANK VOORGOED GESLOTEN



 

DE RABOBANK IN MUIDEN EN MUIDERBERG GESLOTEN

Per 1 juli zijn de kantoren van de Rabobank in Muiden en Muiderberg gesloten. Reeds op 28 april j.l. werd de sluiting per brief aangekondigd aan de klanten, maar toch kwam voor sommigen de klap hard aan. Na de sluiting van het postkantoor enkele jaren geleden, het verdwijnen van het Witte Kruisgebouw en het verplaatsen van de (meeste) bushaltes naar de A1 is dit de zoveelste voorziening die verdwijnt uit de bebouwde kom van Muiden. Bovendien is het ‘t eind van een lange geschiedenis. Meer hierover op de volgende pagina’s.

   

Foto links: De voormalige boerderij van De Nooij aan de Weesperbinnenweg (gerenoveerd in 1991), waar het allemaal begon.

Foto rechts: De woning op Weesperstraat 48, waar Tj.W. De Boer kantoor aan huis had tot 1952.

DE GESCHIEDENIS VAN DE RABOBANK IN MUIDEN (1917-2009)

Rond 1900 verkeerde men in Europa, net als nu, in een economische crisis. Vooral de kleine boeren hadden het moeilijk. Als er een koe of schaap doodging was dat een ramp. Een aantal inwoners van Muiden sloeg de handen ineen en richtte een eigen plaatselijke kredietcoöperatie op. In eerste instantie leenden boeren met geld aan boeren zonder geld. Op basis van een eerlijke vergoeding, in plaats van de toen gebruikelijke woekerrente. Ook de ‘gewone’ burger kon er voor financiële ondersteuning aankloppen. De eerste kassier was J. E. de Nooij. Hij begon de Boerenleenbank in de woonkamer van zijn houten kringenwetboerderij Hoogerlust aan de Weesperbinnenweg.

In Duitsland richtte in 1864 de plattelandsburgemeester F.W. Raiffeisen, naar aanleiding van de grote misoogst die het land teisterde, de eerste boerenleenbank op. Spoedig kreeg hij vele navolgers, ook in Nederland. De naam van de burgemeester werd vaak gegeven aan de boerenleenbanken. Zo ook in Muiden, waar de “Coöperatieve Boerenleenbank ‘Muiden’ W.A.” werd omgedoopt in Raiffeisenbank .

In de loop der jaren verhuisde de bank naar een kamer in de woning van Tj. W. de Boer die woonde op Weesperstraat 48. Deze kassier was jarenlang het gezicht van de Raiffeisenbank in Muiden. De bank groeide en kreeg ook klanten in Weesp. Voor hen werd een rijdend kantoor aangeschaft. In 1967 fuseerden de Raiffeisenbanken van Muiden en Muiderberg tot de “Coöperatieve Raiffeisenbank ‘Muiden en Omstreken’ W.A. Directeur werd Tj. De Boer. Het rijdend bijkantoor in Weesp werd in dat jaar gesloten. Op 14 mei 1968 kreeg Weesp een eigen kantoor op Kostverlorenstraat 101.

 

Ondertussen was de bank in 1952 verhuisd naar het in 1895 gebouwde pand Herengracht 49. Oorspronkelijk was het de slagerij van Heinrich Dingber, daarna van zijn oudste zoon Bernhard Heinrich Dingber. In 1907 werd het pand verkocht aan de slager Assuaris Grijpink uit Weesp, die het verhuurde aan zijn dochter Jeanette. Zij trouwde met slagersknecht Jan Woestenburg en deze kocht het pand, na een succesvolle periode als slager, in 1918. Het gezin met 6 kinderen verhuisde naar een nieuw pand, op Herengracht 65. De oude slagerij werd verhuurd aan de familie A. Heynis, die er een kruidenierswinkel vestigde. Ook was er een bibliotheekje en er werd ijs gevent, door oa de later zeer bekende ( Ome) Ko van der Weijden. In 1942 kocht de belegger Cornelis Buys, een banketbakker uit Amsterdam, het pand. Deze verkocht het dus weer door aan de Raiffeisenbank in 1952. ( Op de foto het pand in juli 2009. Foto GK.)

De Rabobank

In 1972 fuseerden de Utrechtse en Eindhovense Centrale Boerenleenbanken tot één nieuwe bank: De Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank, kortweg de Rabobank. In het Esperanto, de Wereldtaal, die in 1887 door de joodse arts L. Zamenhof in Bialystok (nu Polen, toen Rusland) werd ontwikkeld, betekent “ rabo” rover, maar dat heeft niet verhinderd dat de naam van deze puur Nederlandse bank is uitgegroeid tot een internationaal begrip.

In Muiderberg kwam op 20 mei 1969 een nieuw hoofdkantoor in de Dorpsstraat. Op 1 mei 1984 fuseerden de Rabobank ‘ Weesp’ en de Rabobank ‘Muiden en Omstreken.’ Samen werd het vanaf dat moment “Coöperatieve Rabobank Weesp, Muiden en Omstreken.” Het hoofdkantoor kwam op de Prinses Irenelaan 6 in Weesp. De kantoren in Muiden en Muiderberg werden verbouwd, maar al gauw bleek dat dit voor het pand aan de Herengracht in Muiden te ingrijpend zou zijn. Daarom koos men voor nieuwbouw aan de Amsterdamsestraat 2. In 1986 werd het nieuwe kantoor in gebruik genomen.

Het kantoor van de Rabobank in de Amsterdamsestraat in Muiden, kort na de sluiting, juli 2009 (GK).

Het laatste bedrijf

In 2001 werden de kantoren in Muiden en Muiderberg ‘aangepast’aan de nieuwste inzichten. Door het gebruik van de pinautomaat en andere ontwikkelingen in de financiële wereld liep het bezoek van de kantoren steeds verder terug. De banken versterkten dit effect zelf door de openingstijden te beperken.

Tegelijkertijd werd het werkgebied uitgebreid naar de regio Nigtevecht, Driemond en het Gein.

Op 28 april dit jaar kregen de klanten een brief waarin de sluiting van de kantoren per 1 juli werd aangekondigd. Volgens een medewerkster van het hoofdkantoor in Weesp, die op 3 juni gebeld werd door het HAM, zou de brievenbus in Muiden gehandhaafd blijven na de sluiting, zodat mensen die er een acceptgiro in wilden doen, dat rustig konden blijven doen. Op 2 juli, een dag na de sluiting, werd zowel de brievenbus als de kluis uit de muur verwijderd. Nog even en de naam is ook verdwenen. –

 

Komt u dadelijk nog even terug bij de Rabobank?

 

“Deze geldautomaat is gedurende korte tijd buiten gebruik. Komt u dadelijk nog even terug?” Deze tekst stond het afgelopen weekend op het schermpje van de pin-automaat bij de Rabobank. De enige geld-automaat in Muiden was al veel vaker buiten bedrijf. Na de jaarwisseling bijvoorbeeld, als de lieve jeugd weer eens met vuurwerk had gestunt, of na het Spieringfestival omdat er iemand dronken was en het apparaat te lijf ging met zijn benevelde stomme kop, of gewoon omdat zulke apparaten nu eenmaal storinggevoelig zijn. Meestal werd het ding na een of twee dagen, afhankelijk van het moment waarop de storing in ging, gerepareerd. De Muiders mokten, probeerden bij de Hoek wat geld los te krijgen of gingen van ellende dan maar naar Muiderberg, Weesp of de Maxis.

Op 1 juli sloot de Rabobank, na 91 jaar, haar deuren in Muiden voorgoed. In de brief die de klanten in april kregen werd uitgelegd dat er maar enkele klanten per dag kwamen in de kantoren in onze gemeente.

“Als bank spelen wij in op de wensen van onze klanten” en dus sloot men de kantoren. Alsof de banken er niet zelf ook voor gezorgd hebben dat er geen klanten meer binnen kwamen, door de mensen te verbieden nog binnen geld op te nemen, door een minimum van € 1000,-- als limiet te stellen, door oudere mensen verplicht te laten pinnen en door iedereen een doorlopende reisverzekering aan te praten.

De banken, niet alleen de Rabobank natuurlijk, hebben er zelf voor gezorgd dat er geen klanten meer binnen kwamen. Door kostenbesparingen, bezuinigen op personeel en de jacht naar meer winst. De openingstijden werden beperkt tot de ochtenduren, als iedereen naar zijn werk of school is. En ondertussen probeerde men de bevolking te vriend te houden door het steunen van allerlei projecten.

Terwijl de kredietcrisis overduidelijk heeft aangetoond dat de banken weer de mens centraal zouden moeten stellen en niet de winst en de eigen organisatie, gaat de Rabobank gewoon door met het saneren van verliesgevende vestigingen. Door de schaalvergroting weet men niet meer wat er leeft onder de klanten. Het personeel in Weesp kent de klanten uit Muiden en omstreken niet.

Een mevrouw van de receptie van het hoofdkantoor in Weesp zei doodleuk dat de brievenbus in Muiden gehandhaafd bleef, toen er een ongeruste klant opbelde. Ze probeerde hem te bewegen tot internet-bankieren, maar hij zei dat hij niet belde voor zichzelf, maar voor zijn hoogbejaarde ouders die geen computer hebben. Ze zei dat hij enveloppen kon bestellen voor het opsturen van acceptgiro’s, maar ze wist niet of deze dan ook gratis waren en portvrij en hoeveel men er kon krijgen.

Zodra de Rabobank definitief gesloten was werden meteen de brievenbus en de bankkluis uit de muur verwijderd. De pinautomaat bleek afgelopen maandag ook verdwenen en de muur daarachter was weggebroken. Achter een roodwit afzetlint kon men, met veel moeite op een affice achter het raam lezen dat “de geldautomaat en het chipknipoplaadpunt” van maandag 6 tot met donderdag 9 juli wegens verbouwing buiten gebruik waren. “U kunt voor deze zaken terecht in Weesp en Muiderberg .” Bijna een week lang kan men dus geen geld opnemen in Muiden. Komt u dadelijk nog even terug? GK.