E-mail: guus@ham-muiden.nl
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922

Special

 

MUIDEN 65 JAAR NA DE BEVRIJDING 1945 – 2010



Oorlogsfoto’s vergeleken met het heden


In het ketelhuis van de Kruitfabriek werd in de Hongerwinter eten gekookt voor het Noodcomité Muiden. Van links naar rechts: De heer Lohman, de heer de Jong, (beiden van de Kruitfabriek), de heer Wesseling (slager), de heer W. Kroon (kok) en de heer H. Hasenaar (helper). Het eten bestond voornamelijk uit soep of stampot van aardappelen, kool en winterwortelen, indien mogelijk aangevuld met vlees en dergelijke. De Kruitfabriek stelde schepen beschikbaar om eten te gaan halen in Friesland, via het IJsselmeer.

 INLEIDING

   In voorjaar van 1988 bracht het Historisch Archief Muiden zijn eerste boekje uit: “Muiden 42 jaar na de bevrijding 1945-1987”. De ondertitel luidde: “Vergelijkingsfoto’s van plaatsen in Muiden.”

De foto’s waarmee men kon vergelijken waren foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Met name uit de laatste maanden van de Hongerwinter en de bevrijding in 1945. De opnamen waren gemaakt door de Muider fotograaf Martinus Wiegmans, die een fotozaakje had achter in de Weesperstraat.

Kort voor zijn dood stelde hij een grote hoeveelheid foto’s en negatieven ter beschikking van het Comité Openbare Feesten (COF) in Muiden. Dit had in de aanloop van de organisatie van een tentoonstelling over de oorlogsjaren een oproep gedaan aan de bevolking om materiaal aan te leveren.

Een deel van de foto’s werd op de tentoonstelling in de Kazerne in 1985 getoond. De belangstelling ervoor was zó groot, dat men besloot om kort daarna bij sigarenhandel De Hoek in Muiden de foto’s in de etalage te hangen. Ook kon men de foto’s nabestellen. Daarvan werd volop gebruik gemaakt; oa door de ondergetekende.

In het najaar van 1987 maakte ik aan de hand van de oude foto’s op dezelfde plaatsen nieuwe foto’s om ze zodoende met elkaar te kunnen vergelijken. Het viel op dat er veel was veranderd, maar aan de andere kant ook weer niet. Veel plekken waren nog goed herkenbaar. Men kon zich even terugwanen in die dagen van de oorlog en de bevrijding.


 

 

     
 
 
 De Kloosterstraat in 1987; zoek de verschillen!

De vergelijkingsfoto’s van toen zijn Inmiddels ook al weer historie geworden. Na 23 jaar leek het me daarom tijd om de uitgave nogmaals te verzorgen. Daarnaast speelt ook mee dat de technische mogelijkheden om de beelden te reproduceren enorm zijn verbeterd. Was het boekje toen gekopieerd in zwart wit, nu kunnen alle foto’s digitaal worden aangeleverd en in kleur worden afgedrukt.

Verder zullen ze ook op mijn website te bewonderen zijn. Kortom; ik hoop en verwacht opnieuw veel belangstelling voor deze oude en nieuwe foto’s.                 

Veel plezier met deze uitgave! GK

     Het Noodcomité is klaar om het eten op te scheppen. Iedereen heeft zijn emmer of pannetje gereed.      

    INHOUD

* Voorpagina: De Amerikaanse piloot Claude Murray wordt toegejuicht bij café Vechtzicht, 5 mei   1945. Daarnaast zat de firma Amroh-electronics, die met luidsprekers de Engelse radio liet horen.

* Pagina   3: Het ketelhuis van de Kruitfabriek, waar het eten voor het Noodcomité werd gemaakt.
* Pagina   4: Inleiding.
* Pagina   5: Inhoudsopgave.
* Pagina   6: Het eten wordt bezorgd bij het RK-Verenigingsgebouw in de Kerkachterstraat.
* Pagina   7: De mensen wachten in het RK-Verenigingsgebouw op het eten.
* Pagina   8: Op de Vechtbrug wachten op de bevrijders.
* Pagina   9: “Welcome!” Kinderen wachten op de brug over de Vecht op de Canadezen.
* Pagina   10: De intocht van de Canadezen op de Herengracht.
* Pagina   11Poseren met de bevrijders op straat voor het gemeentehuis.
* Pagina   12: Blijde gezichten voor de pastorie; Muiders en Canadezen.
* Pagina   13:Een groepsfoto voor het gemeentehuis.
* Pagina   14: T. Leurs in een Canadese carrier.
* Pagina   15: Claude Murray, alias Jan Smit, op de schouders.
* Pagina   16: De zusjes Leurs in de Singelstraat.
* Pagina   17: Traktatie kinderen op de Burg. de Raadtsingel.
* Pagina   18: Een kapotte Shermantank op de Zuidpolderweg.
* Achterpagina:  Achtergrondinformatie over de schrijver en het boek.

Uitgave Historisch Archief Muiden: * Guus Kroon * 1398 BG Muiden * tel. 0294.264922  
* e-mail ham.muiden@planet.nl * www.guuskroon.nl

Herman Hasenaar bracht met de bakfiets de melkbussen met het bij de Kruitfabriek klaargemaakte eten van het Noodcomité naar het RK-Verenigingsgebouw in de huidige Kloosterstraat. (Winter ‘44/’45).

De Kloosterstraat heette tot de jaren zeventig van de vorige eeuw de Kerkachterstraat.
Het Rooms-Katholieke Verenigingsgebouw t.o. de Jozefschool werd 1983 afgebroken .

Binnen in het RK-Verenigingsgebouw wachtten de mensen geduldig op het voedsel. De melkbussen werden geleegd in grote tonnen en daaruit werd de soep of stampot opgeschept in emmers of pannen.

 Na de sloop van het gebouw in 1983, tegelijk met de sloop van de oude Jozefschool, is er een nieuwe beschutte speelplaats aangelegd voor de kinderen van de St. Jozefschool. Gezien vanaf de speelplaats.

Wachten op de bevrijders, op de Vechtbrug. De brug was versierd met vlaggetjes en teksten. De Canadezen lieten tot 7 mei op zich wachten, voordat ze in Muiden konden worden toegejuicht.

De oude Vechtbrug werd in de periode 1962-1964 vervangen door een nieuwe, bredere brug met viaducten aan beide zijden van de Vecht. Ook deze brug is nu te klein en er komt straks een aquaduct.

Piet Hasenaar salueert vrolijk schuin boven het woord “Welcome!” dat op de brug was geschilderd. Let ook op het huis van de brugwachter, rechts met het schuine dak, dat daar nog steeds staat.

Het kost wat moeite, maar met een beetje goede wil is het huis van de brugwachter nog steeds te zien vanaf de huidige Vechtbrug, door de plexiglazen geluidswand die daar in 1992 is aangelegd.

Een carrier met Canadezen komt aanrijden voor het gemeentehuis van Muiden. Let op de ijsbeer (“Polarbear”) op het rechter spatbord. Muider meisjes wachten ingetogen. Het is 7 mei 1945.

Dezelfde plek nu. Het gemeentehuis is verbouwd tot appartementengebouw in 1996 en wordt bewoond.

Dezelfde brenguncarrier als op de vorige foto, maar nu afgeladen met de Muider jeugd, die poseert voor fotograaf Martinus Wiegmans. Rechts een  pilaar van de Rooms-Katholieke Sint Nicolaaskerk..

Er is op het eerste gezicht weinig veranderd op deze plek in de afgelopen vijf en zestig  jaar.

Blije gezichten voor de pastorie van de RK-kerk op de Herengracht. Rechts op de voorgrond enkele baretten van Canadese soldaten. Door de felle zon zijn enkele gezichten helaas wat overbelicht.

Er is al vele jaren geen pastoor meer in Muiden, maar de pastorie wordt nog steeds vaak gebruikt.

“In troebel tyt”(1914) werd het voormalige gemeentehuis van Muiden gebouwd. Toen deze mooie 
   groepsfoto genomen werd was er net een eind gekomen aan een andere “troebele tijd”. (1939-1945)

 Bij de verbouwing van het gemeentehuis in 1973-1974 werden de originele eikenhouten deuren door hardglazen deuren vervangen. Bij de verbouwing in 1996 kwam er een reconstructie van het origineel.

Uniformen waren heel populair in die dagen. Timo Leurs poseert met Canadees uniform en geweer in een carrier bij het gemeentehuis. Andere Muider jongens kijken jaloers toe op de Herengracht.

Er staan  tegenwoordig geen Canadese carriers maar des te meer auto’s op deze straat geparkeerd.


De Amerikaanse (dus geen Canadese!) piloot Claude Murray, die ondergedoken zat in Muiden vanaf het najaar van 1944, stond bekend als de doofstomme boerenknecht Jan Smit. Hij werd als eerste bevrijder op de schouders genomen door de enthousiaste Muider bevolking op de Herengracht.

Brasserie Muiden zit nu waar toen café Vechtzicht was. Claude Murray overleed vorig jaar, op 13 mei.


Het vaandel van Crescendo wapperde in de Singelstraat bij de bevrijdingsoptocht. De gezusters Dora  en Sjaan Leurs staan hand in hand en begroeten de fotograaf, Martin Wiegmans, samen met anderen.

  De Gereformeerde Kerk is nu in gebruik als woning en er staan auto’s op de plaats waar toen de 
  feestvierende menigte voorbij trok, maar verder is er niet zoveel veranderd aan de Singelstraat.

Zuster Jeroena en mevrouw Wesseling van het Noodcomité deelden aan de kinderen uit Muiden een soort liga’s uit, die afkomstig waren van voedseldroppings die kort daarvoor hadden plaatsgevonden.

Dezelfde plaats nu; het plantsoen op de Burg. de Raadtsingel, met uitzicht op het Muider bos.

Een Shermantank met een kapotte rupsband langs de toenmalige rijksweg. Op de achtergrond de Noordpolder die onder water staat. De jongens op de tank maken het V-teken met hun vingers.

De vergelijkingsfoto is gemaakt op de Zuidpolderweg. Links het Muiderslot en op de achtergrond de Noordpolder, die nog altijd even wijds is, maar tegenwoordig niet meer onder water staat.

 

Muiden 65 jaar na de bevrijding 1945-2010; oorlogsfoto’s vergeleken met het heden. Oude foto’s in zwart wit en nieuwe foto’s van dezelfde plek  in kleur eronder, met een korte toelichting over de verschillen enovereenkomsten.
Over de schrijver: (boven in 1988, onder in 2010)
* Geboren op 22 april 1956 te Muiden * Onderwijzer sinds 1980 * Oprichter en beheerder Historisch Archief Muiden sinds 1988 * Uitgever van het Muider Maandblad De Sluiz.* Bestuurslid Muider van het Muizenfortmuseum.(MMM)

Uitgave Historisch Archief Muiden mei 2010

 
Did you come to my page by SearchEngine? Click here to see my WebSite...