![]() |
E-mail: guus@ham-muiden.nl |
Redactie en uitgave: Historisch Archief Muiden. Burg. de Raadtsingel 32, 1398 BG Muiden.Tel.nr. 029426-4922 |
Special |
FEBRUARI 2009 BLOEMENDALERPOLDERSPECIALKaart van de Bloemendalerpolder, (boven) met de grens van de gemeente Muiden weergegeven als stippellijn. Op het kaartje hieronder is te zien hoe men de polder wil gaan inrichten met water en woningen. (WN 18-02-’09). PLANNEN VOOR DE POLDER De provincie Noord -Holland wil nu zelf bepalen hoe de Bloemendalerpolder er uit gaat zien, zonder rekening te houden met de wensen van Weesp en Muiden. Twistpunten zijn oa de bebouwing van de zgnd. “Bredius-gronden” (het weiland naast wijk Zuidwest) en de be-bouwing van de zône langs de Vecht. Meer hierover op de volgende pagina’s. DE BREDIUSGRONDEN De weilanden ten westen van de wijk Zuidwest worden ook meegenomen in de woningbouwplannen van de provincie Noord-Holland. Er moeten 150 woningen komen. Dat is zeer tegen de zin van de Gemeente Muiden, omdat men daar andere plannen mee heeft. In het kader van de bebouwing van het KNSF-terrein, aan de andere kant van de Amsterdamsetrekvaart, wil men de velden van Sportcombinatie Muiden verplaatsen naar de weilanden van “Bredius”. De families Van Ginkel en Streefkerk pachten het land voor agrarisch gebruik. Bredius was in de 18 e en 19 e eeuw de familie die de Kruitfabriek beheerde. De weilanden vormden een onderdeel van de veiligheidscirkel om de fabriek. De grond is nog steeds van de familie. In de plannen van de provincie wordt de ruimte voor de sportvelden beperkt en verder opgeschoven naar het westen. (Zie de kaart hiernaast.) PROEFBOERDERIJ FORT DODGE OF BETER ZORGBOERDERIJ HOOGERLUST Een van de redenen dat de Muider wethouder, Fred Winnubst, het akkoord met de provincie niet wilde tekenen was dat hij niet mee wilde werken aan de bouw van twintig huizen in de Vechtzône. Op de plankaart van de Bloemen-dalerpolder het gebied van de voormalige proefboerderij aan de Vecht, Fort Dodge, paars ingekleurd.
Uit de website: www.hoogerlust.nl
Hieronder foto’s van Guus Kroon.
Radarstation Seeadler in de Bloemendaler polder In 1943 bouwden de Duitsers in acht weken tijd een radarstation midden in de Bloemendaler-polder ter hoogte van de Papelaan. Het radarstation moest geallieerde vliegtuigen signaleren, waarna jachtvliegtuigen deze konden onderscheppen. Overzichtsfoto van enkele gebouwtjes van het radarstation in mei 2007. Hieronder andere overblijfselen. Ook deze bijzondere gebouwtjes dreigen te verdwijnen door de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder.
Op de plek waar het radarstation ligt worden een meer aangelegd en woningen gebouwd (zie pag. 1) Het radarstation werd gebruikt van juli 1943 tot december 1943. Toen de Duitsers vertrokken werd het station ontmanteld. De schotels werden verwijderd en alleen de bakstenen “garages” en de betonnen sokkels plus enkele funderingen bleven achter. Het radarstation heeft geen monumentenstatus en is derhalve ook niet beschermd, hoewel het nu wel bekend is bij de plaatselijke instanties. (foto’s GK). |